Stofskiftelidelser

Stofskiftelidelser:

Som akutdyrlæger tilser vi blandt andet køer med stofskiftelidelser. Det indebærer for eksempel køer med mælkefeber, ketose, løbedrejning eller sur vom. Stofskiftelidelser går både ud over koens velfærd, produktion og reproduktion. Det er vigtigt at få sygdommen rettet tidligt i forløbet, så koen igen kan blive klar til at fungere i besætningen. I Vestjyske Dyrlæger har vi siden 2016 haft et mobilt blodprøveapparat, så vi ude på staldgangen kan få et bedre billede af hvad koen fejler, og hvad den optimale behandling og efterbehandling vil være. Desuden kan vi på klinikken vurdere leverstatus på køerne, for herved at få en mere retvisende prognose og en bedre efterbehandling af køer med leverproblemer, som for eksempel fedtlever. Efterbehandling kan for eksempel bestå i propylenglykol eller pumpning af koen med de rette elektrolytter.

Løbedrejning:

Køernes fjerde mave, løben, ligger normalt til højre, under vommen, men kan ved problemer med fordøjelsen og efterfølgende gasophobning, dreje sig og lægge sig oppe, enten i venstre eller høje side. De fleste løbedrejninger er venstresidige. I Vestjyske Dyrlæger har vi primært opereret venstresidig løbedrejning med kikkert siden 2010. Med en kikkertoperation bliver løbedrejningen rettet hurtigt, og så skånsomt som muligt. Derved har koen de bedste muligheder for at komme i gang igen, da indgrebet ikke er så invasivt som tidligere metoder var. Vi udtager desuden blodprøver på de køer vi opererer, for at tjekke leverstatus, og derved får vi et bedre billede på prognosen for koen, og hvilken efterbehandling der er bedst for koen.
De højresidige løbedrejninger er sjældnere, og mere alvorlige end de venstresidige. Koen vil være mere påvirket, og prognosen er derfor heller ikke god. Vi tilbyder også operation af de højresidige løbedrejninger, men sandsynligheden for at koen kommer sig er ikke nær så god, og derfor er operation ikke altid anbefalelsesværdig.

Tilmeld dig vores kvægnyhedsbrev

- og modtag nyheder om dyrlægeklinikken og vores udbud af kurser, fyraftensmøder og meget andet

Kontakt Vestjyske Dyrlæger

Udfyld formularen, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

CVR: 31 32 67 10

ADRESSE

Vestjyske Dyrlæger ApS

Erhvervsparken 2

6830 Nørre Nebel​

KONTAKT

Telefon 70 26 16 80

E-mail vestjyske@vestjyske.dk