Neutralisation af kat

Kattes stærke kønsdrift kan skabe problemer for ejere og naboer i form af strint, højlydt mjav og uønskede killinger. Desuden kan den udgøre en sundhedsrisiko for katten selv, hvis de taber et slagsmål eller smittes med en livstruende infektion som bl.a. FIV (katte-AIDS).

Hankatte

​Kønsmodne og intakte hankatte kan i frustration blive aggressive overfor ejere og inventar, hvis de ikke får lov til at komme ud. De vil mjave kraftigt og vedvarende, strinte (ude og inde), strejfe bort i flere dage og indlade sig på slagsmål med andre hankatte.

Hvis hankatten ikke skal bruges til avl, kan man med fordel få den kastreret og dermed mindske risikoen for adfærdsproblemer. Ved kastration forsvinder forplantningsevnen, og dermed også kønsdriften og de førnævnte ulemper, der er forbundet med denne.

Operationen kan foretages på katte i alle aldre, men det anbefales at få katten kastreret tidligt for at opnå flest mulige af de gavnlige effekter og undgå ulemperne. Hankatte bliver kønsmodne omkring 5-10 måneders alderen. Det er race- og årstidsafhængig.
Vores generelle vejledning er, at katten kan kastreres, når den har opnået en vægt på 2 kg.

Hankatte kastreres ved, at begge testikler fjernes gennem et snit i huden på pungen. Da snittet heler hurtigt igen af sig selv, lukkes det ikke igen med sting. Operationen foregår under fuld bedøvelse, og katten behandles med smertestillende og antibiotika inden opvågning.

​Det er ofte ikke nødvendigt at sende antibiotika og smertestillende med hjem til hankattene, men dette er altid en vurdering fra patient til patient.

Det anbefales at holde katten inden døre, til den er kommet helt til hægterne igen, da de ofte er trætte et døgns tid efter operationen pga. af bedøvelsen.

Ulemper ved neutralisation
​af han- og hunkat​

​Generelt set er der kun få bivirkninger ved en neutralisation. Den væsentligste er en øget tendens til overvægt. Dette skyldes, at kattens energibehov efter neutralisation falder til ca. 80 % af det oprindelige, idet kønsdriften ikke længere skal opretholdes. Dette kan dog nemt forebygges ved, at katten ikke fodres ad libitum, men i stedet får en afmålt portion foder serveret dagligt, evt. fordelt over flere måltider.

En anden bivirkning ved kastration af hankatte er, at disse har en større risiko for udvikling af urinvejskrystaller og -sten med blokering af urinrøret til følge. Disse krystaller og sten udvikles i blæren, hvis bl.a. pH-værdien i urinen er for høj eller lav. Der findes imidlertid specialfoder beregnet til kastrerede hankatte, der sikrer en optimal pH-værdi i blæren, så udfældning af krystaller og sten forebygges.

Der findes flere fodertyper på markedet, som møder de krav og behov en neutraliseret kat har til sit foder. Vi forhandler foder målrettet til neutraliserede katte fra Royal Canine og Virbac. Vores personale er altid klar til at rådgive og vejlede om det rette valg af foder.​

P-piller

Løbetid og drægtighed kan undgås ved ugentligt at give katten p-piller, der ordineres af dyrlægen. P-piller tåles ikke lige godt af alle katte, og der kan ses adfærdsændringer. Der kan desuden ses en række bivirkninger, såsom livstruende sygelige tilstande i livmoder, æggestokke og mælkekirtler.

Vi anbefaler generelt sterilisation af hunkatte frem for at give dem p-piller.

Hunkat

Hunkatte bliver kønsmodne omkring 5-10 måneders alderen. Det er race- og årstidsafhængig. Løbetidsperioden for katte er meget lysafhængig og starter typisk i januar-februar og slutter i september-oktober. Katte, der holdes inde, kan komme i løbetid året rundt pga. kunstig lyspåvirkning.

​I denne periode kommer katten i løbetid gentagende gange med 2-3 ugers mellemrum, hvor hver løbetid varer 2-12 dage. Katten kan derfor nå at få flere 2-3 kuld killinger per år. Hunkattes løbetid kommer til udtryk ved øget uro, at katten jamrer sig, bliver meget kælen, ruller sig og holder halen til side.

Løbetid kan undgås ved enten sterilisation eller brug af p-piller

Sterilisation

Sterilisationen kan foretages i alle aldre, men det anbefales at denne foretages tidligt – helst før eller omkring første løbetid. Vores generelle vejledning er, at katten kan steriliseres, når den har opnået en vægt på 2 kg.

Ved sterilisationen fjernes begge æggestokke og evt. livmoderen gennem et lille snit (2-5 cm) i bugvæggen. Snittet syes efterfølgende i 2-3 lag. Huden syes ofte med indvendige sting, da dette ofte er mindre generende for katten, og der er således ingen sting, der skal fjernes. I nogle tilfælde syes huden dog med udvendige sting, der bør fjernes igen efter 10-14 dage.

​Operationen foregår i fuld bedøvelse, og katten får antibiotika og smertestillende medicin før opvågning. Vi sender ofte antibiotika og smertestillende med hjem til hunkattene, men dette er altid en vurdering fra patient til patient.


​Katten bør holdes inde til den er kommet helt til hægterne igen. De er ofte trætte et døgns tid efter operationen pga. bedøvelsen, men de kommer sig hurtigt.​

Åbningstider

Klinikken er åben alle hverdage 7.00-17.00

Konsultationer efter aftale

Kontakt

Vestjyske Dyrlæger ApS​

CVR: 31326710

Erhvervsparken 2, 6830 Nørre Nebel

Klik her for rutevejledning

 

Telefon: 70 26 16 80

E-mail: ​vestjyske@vestjyske.dk

Åbningstider

​​Klinikken er åben alle hverdage 7.00-17.00

Konsultationer efter aftale

Brug for en kyndig specialist?

Kontakt os nu!

tlf. 70 26 16 80

Copyright © 2022 Vestjyske Dyrlæger ApS. Alle rettigheder forbeholdes.